Dietetyka/Odchudzanie

KONSULTACJA + PORADA DIETETYCZNA + ANALIZA SKŁADU CIAŁA 50 ZŁ

DIETA ( KONSULTACJA, ANALIZA SKŁADU CIAŁA, PRZYGOTOWANIE DIETY):

3 DNI – 100 PLN

7 DNI – 150 PLN

14 DNI – 190 PLN

FoodDetective (TEST, WYKONIE, KONSULTACJA, ANALIZA SKŁADU CIAŁA) 450 PLN

ANALIZA SKŁADU CIAŁA (TANITA) – 30 PLN

 

U NAS  MOŻESZ WYKONAĆ PROFESJONALNE TESTY NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ – Cambridge Diagnostics

 

– FoodDetective

– FoodPrint 80

– FoodPrint 120

– FoodPrint 160 Vegetarian

– FoodPrint 120+

– Badania Flory Jelit

– Badania Genetyczne

 

DIAGNOSTYKA Cambridge Diagnostics

Rosnąca świadomość na temat wpływu żywności na organizm człowieka pozwala na zrozumienie funkcjonowania organizmu na różnych poziomach, dzięki czemu zmieniając żywienie możemy bezpośrednio oddziaływać na jego funkcje. Obecnie dzięki rozwojowi nauk biomedycznych i nowoczesnej diagnostyce możemy przeprowadzić kompleksowe badania, pozwalające na dobranie indywidualnych zaleceń żywieniowych, dostosowanych do możliwości i potrzeb organizmu.

Określenie pokarmów, które przyczyniają się do przewlekle odczuwanych dolegliwości jest możliwe za pomocą diagnostyki w kierunku nietolerancji pokarmowej. Badania genetyczne wskażą, których składników pokarmowych organizm potrzebuje więcej do prawidłowego funkcjonowania, a które mogą mieć niekorzystny wpływ. Analiza flory jelitowej i markerów zapalnych pozwoli na rozpoznanie przyczyn zaburzeń m.in. trawiennych, odpornościowych i nastroju. Dzięki badaniu stresu oksydacyjnego możemy już na poziomie molekularnym “uchwycić” zmiany chorobowe, czy przedwczesne starzenie się organizmu.

U NAS MOŻESZ WYKONAĆ PROFESJONALNE TESTY:

  • Badanie nietolerancji pokarmowej:

Food-Print-300x48

FoodPrint® 220+

Najbardziej szczegółowe badanie pozwalające na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami. Polecany w przebiegu chorób alergicznych i autoimmunologicznych. Pozwala na skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych opartych o indywidualny profil nietolerancji pokarmowej.

 

FoodPrint® 160+ Wegetariański

Badanie jest dedykowane dla grupy osób nie spożywających mięsa, ryb i owoców morza. Dieta wegetariańska stanowi podstawę zdrowej diety, ale czy mamy pewność, że spożywana żywność jest przez nas tolerowana? Zboża, nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.

 

FoodPrint® 120+

Panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany osobom dorosłym i dzieciom, które mają przewlekłe dolegliwości.

 

FoodPrint® 80+

Najmniejszy panel oparty o technikę mikromacierzową. Zawiera różne grupy produktów jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, owoce morza, orzechy, jak i przyprawy. Zalecany wszystkim osobom zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami.

fooddetective-239x38

FoodDetective™

Szybka metoda wykrywania we krwi przeciwciał klasy G dla składników pokarmowych. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG  specyficznych dla 59 pokarmów (w 46 grupach).

 

  • Badanie funkcjonalności przewodu pokarmowego

 

Badanie mikroflory GutFlora

Badanie dysbioz i stanów zapalnych przewodu pokarmowego GutFlora

Umożliwia ocenę składu mikroflory jelitowej i diagnostykę dysbioz układu pokarmowego. Badanie jest ilościową oceną głównych grup bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów znajdujących się w jelicie człowieka.

Cel badania: diagnostyka dysbioz układu pokarmowego

Co badamy: skład ilościowy kału pod kątem mikroorganizmów znajdujących się w jelicie

  • bakterie tlenowe
    Escherichia coli, Enterococcus sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Pseudomonas sp., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp., Providencia sp., Morganella morganii, Citrobacter sp.;
  • bakterie beztlenowe
    Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lactobacillus sp., Clostridium sp.;
  • grzyby
    Geotrichum candidum, Candida albicans, Candida sp., Pleśń

Materiał do badania: kał

Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium

 

 

Badanie mikroflory i stanów zapalnych GutFlora+

Ma na celu oprócz ilościowej oceny głównych grup bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów, ocenę wydajności procesu trawienia oraz markerów zapalnych.

Badanie dysbioz i stanów zapalnych przewodu pokarmowego GutFlora+

Badanie jest nieinwazyjne i może wskazać czy badana osoba jest narażona na rozwój nadwrażliwości pokarmowych (szczególnie IgG-zależnej), bądź czy w jelicie toczą się procesy zapalne. Badanie GutFlora+ to istotna diagnostyka w prewencji poważnych chorób.

Badanie mikroflory i stanów zapalnych GutFlora+ obejmuje następujące parametry

  • ocenę składu mikrobiologicznego kału (informacje przy badaniu GutFlora)
  • konsystencję i pH kału – które dają informację o przebiegu procesów trawiennych w przewodzie pokarmowym.
  • pozostałości trawienia tłuszczów, białek i cukrów – które kompleksowo pozwalają na ocenę procesów trawienia i wchłaniania na całym odcinku przewodu pokarmowego.
  • sekrecyjną immunoglobulinę A (sIgA) – której poziom jest związany z obecnością antygenów pochodzących z pokarmu, bakterii, grzybów i wirusów. Przeciwciało wydzielnicze sIgA pełni bardzo istotną rolę w odporności związanej z błonami śluzowymi, w tym błoną śluzową jelita, neutralizując antygeny obecne w przewodzie pokarmowym.
  • krew utajoną w kale – której dodatni wynik może wskazywać na krwawienie z przewodu pokarmowego i być sygnałem poważnych schorzeń.
  • elastazę trzustkową  której niskie stężenie może oznaczać nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki, co ma wpływ na procesy trawienne. Oznaczenie stężenia elastazy trzustkowej jest bezpośrednim wskaźnikiem ilości wydzielanego przez trzustkę enzymu, który nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym.
  • alfa-1-antytrypsynę – której stężenie gwałtownie wzrasta w wyniku reakcji zapalnej toczącej się np. w jelicie. Badanie w kale alfa-1-antytrypsyny, która nie jest trawiona przez enzymy jelitowe, wykazuje dobrą korelację z wynikami oznaczeń zespołu utraty białek uzyskanymi metodą izotopową.
  • kalprotektynę – która jest markerem chorób nowotworowych i zapalnych przewodu pokarmowego oraz wskaźnikiem różnicującym pacjentów z jelitem drażliwym (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) i pacjentów z chorobami zapalnymi jelit (IBD, ang. Inflammatory Bowel Disease).

Cel badania: diagnostyka dysbioz układu pokarmowego i ocena funkcjonalności układu pokarmowego

Co badamy: skład ilościowy kału pod kątem mikroorganizmów znajdujących się w jelicie oraz parametry laboratoryjne oceniające funkcjonalność układu pokarmowego

  • bakterie tlenowe
    Escherichia coli, Enterococcus sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Pseudomonas sp., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp., Providencia sp., Morganella morganii, Citrobacter sp.;
  • bakterie beztlenowe
    Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lactobacillus sp., Clostridium sp.;
  • grzyby
    Geotrichum candidum, Candida albicans, Candida sp., Pleśń;
  • konsystencja i pH kału, pozostałości trawienia tłuszczów, białek i cukrów, obecność krwi utajonej, sekrecyjna immunoglobulina A (sIgA), elastaza trzustkowa, alfa-1-antytrypsyna, kalprotektyna.

Materiał do badania: kał

Czas oczekiwania na wynik: 22 dni robocze od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium

 

Badanie pasożytów Parazyt

Jest niezbędne do prawidłowego określenia czynnika etiologicznego objawów związanych z inwazjami pasożytniczymi.

Badanie dysbioz i stanów zapalnych przewodu pokarmowego Parazyt

Badanie w kierunku pasożytów pozwala na wykrycie w próbkach kału jaj i dorosłych postaci pasożytów (cyst pierwotniaków, przywr, tasiemców, nicieni). Badanie obejmuje również diagnostykę w kierunku pierwotniaka G. lamblia, który powoduje chorobę zwaną lambliozą. Coraz częściej odnotowuje się współistnienie inwazji pasożytniczych z poważnymi zaburzeniami i chorobami przewlekłymi, których efekty leczenia mogą być nieskuteczne ze względu na obecność pasożyta, która daje niespecyficzne objawy.

Objawy inwazji pasożytniczych

  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe jak np.: przewlekłe biegunki, zaparcia, gazy, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha, mdłości i wymioty itp.,
  • zespół złego wchłaniania, objawiający się niedoborami np. żelaza, witamin z grupy B,
  • świąd odbytu,
  • dolegliwości ze strony układu nerwowego: bóle głowy i migreny, depresja, zaburzenia snu,
  • zmiany skórne jak np.: wysypka, rumień,
  • utrata masy ciała, niedożywienie.

Cel badania: diagnostyka inwazji pasożytów

Co badamy: obecność jaj i dorosłych postaci pasożytów: m. in. Taenia solium i Taenia saginata (tasiemce), Ascaris lumbricoides (nicienie) oraz Giardia lamblia

Materiał do badania:  kał z 3 wypróżnień, materiał jest analizowany z 24 osobnych próbek co zwiększa prawdopodobieństwo wyniku prawdziwie dodatniego

Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium

 

Badanie Zonulina

To badanie stężenia białka biorącego udział w regulacji przepuszczalności szczelin międzykomórkowych nabłonka jelita (enterocytów). Zmiany tego typu mogą zaburzać homeostazę immunologiczną w jelitach.

Badanie dysbioz i stanów zapalnych przewodu pokarmowego Zonulina

Czy twoja bariera jelitowa funkcjonuje prawidłowo? Teraz możesz to sprawdzić wykonując jedno proste badanie oceniające stężenie białka zonuliny w surowicy. Odkryte 15 latem temu białko – zonulina (Fasano et al., 2000), okazało się przełomowe w zrozumieniu mechanizmów powstawania niektórych chorób autoimmunologicznych. Podwyższone stężenie zonuliny obserwuje się u osób cierpiących na choroby takie jak celiakia, cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane, sugerując tym samy na udział zonuliny w patomechanizmie tych schorzeń.

Cel badania: diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego

Co badamy: stężenie białka zonuliny

Materiał do badania: surowica

Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych od momentu zarejestrowania próbki w laboratorium.

  • Badanie stresu oksydacyjnego.

Stres oksydacyjny jest jednym z kluczowych czynników ryzyka rozwoju chorób. Jest to niekorzystne zjawisko zachodzące w organizmie, które niszczy zdrowe komórki i nasila się pod wpływem długotrwałego stresu, zanieczyszczeń środowiskowych, palenia papierosów, czy opalania się. Dodatkowo złe nawyki żywieniowe, alergie i nietolerancje pokarmowe, przyjmowane leki, a nawet nadmierny wysiłek fizyczny wzmagają degenerujące procesy.

Wartość diagnostyczna stresu oksydacyjnego staje się równie istotna jak pomiary ciśnienia tętniczego krwi, stężeń lipidów i glukozy oraz wskaźniki masy ciała. Dzięki badaniu stresu oksydacyjnego mamy możliwość bezpośredniej oceny stanu zdrowia i możemy już na poziomie molekularnym “uchwycić” zmiany chorobowe, czy przedwczesne starzenie się organizmu.

Na określenie poziomu stresu oksydacyjnego składają się dwa parametry: stężenie cząsteczek nazywanych reaktywnymi formami tlenu (metoda FORT, ang. Free Oxygen Radicals Testing) oraz zdolność organizmu do neutralizowania tych cząsteczek za pomocą antyoksydantów (metoda FORD, ang. Free Oxygen Radicals Defence). Badanie wykonywane jest z niewielkiej ilości krwi pobranej z palca, a wyniki dostępne są w zaledwie kilku minut.

 

  • Badanie predyspozycji genetycznych.

Wykonując badanie logo w kierunku 45 polimorfizmów genetycznych dowiesz się w jaki sposób geny wpływają na metabolizm spożywanej żywności i składników w niej zawartych oraz jak kształtują twoje nawyki żywieniowe. Poznasz również jak pokarmy i składniki odżywcze, które spożywasz wpływają na odpowiedź twoich genów. Wynik badania wykaże jakie jest ryzyko przewlekłych, dietozależnych schorzeń i jak można zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Dodatkowo dowiesz się, jakie masz ryzyko kontuzji oraz jak geny wpływają na wytrzymałość i aktywność fizyczną.

  • Badanie witaminy D.

—————————————————————————————–

 

PROGRAM ODCHUDZAJĄCY

Program jest skierowany do osób, które borykają się z nadwagą i chciałyby schudnąć. Czas trwania programu odchudzającego to 3 miesiące. To okres potrzebny na utrwalenie się dobrych nawyków żywieniowych i ruchowych. Odchudzanie zaczyna się w głowie i tam muszą zaistnieć zmiany. Pamietaj, jeśli naprawdę chcesz schudnąć musisz być uczciwa wobec siebie, to Ty decydujesz co wkładasz do brzucha i to Ty decydujesz czy iść na trening czy odpuścić. To czy schudniesz zależy od Twoich mądrych decyzji.

Program obejmuje:

  • ułożenie indywidualnego jadłospisu i jego modyfikacje
  • ćwiczenia indywidualne z trenerem
  • kontrolę wyników
  • opiekę rehabilitanta
  • masaże i dodatkowe zajęcia (w zależności od wybranego pakietu)

Szczegółowe informacje : 695-900-216, 695-900-217,

(22) 773 14 33

odchudzanie